Cupa Mondială revine în 2020 cu o mare întârziere, dar și cu un program alterat și scurtat.

Cu un număr mare de etape anulate, sezonul de ciclocros UCI a suferit mai multe schimbări în ultimele luni. De la 14 etape în 7 țări, program anunțat în începutul anului, au rămas doar 5 etape comprimate în mai puțin de 2 luni.

Calendarul UCI al Cupei Mondiale 2020-2021:

  • 29 Noiembrie 2020: Tabor, Cehia
  • 20 Decembrie 2020: Namur, Belgia
  • 27 Decembrie 2020: Dendermonde, Belgia
  • 3 Ianuarie 2021: Hulst, Olanda
  • 24 Ianuarie 2021: Overijse, Belgia

Prima etapă din acest sezon va avea loc duminică, pe un traseu clasic în Tabor, Cehia. Chiar dacă nu am avut parte etape de Cupă Mondială, nu putem să spunem că sezonul nu a fost unul spectaculos până acum. Multe dintre cursele mai mici au avut totuși loc în țările cu tradiție, dar și unele dintre seriile binecunoscute și-au desfășurat deja câteva dintre etapele din acest sezon.

Având în vedere lipsa primelor etape din Cupă, mulți dintre cei mai buni sportivi și-au îndreptat atenția către curse precum cele din seria Superprestige sau Crosul Ethias, iar o scurtă retrospectivă îi poate îndica pe unii dintre cei mai puternici rideri din acest sezon.

Seria Superprestige a început în Gieten (NL) în Octombrie cu Toon Aerts și Ceylin del Carmen Alvarado pe primele trepte ale podiumului. Dacă la feminin cele patru victorii din serie s-au împărțit în mod egal între Alvarado și Lucinda Brand, la masculin fiecare etapă a avut alt câștigător cu Eli Iserbyt, Laurens Sweeck și Michael Wanthourenhout fiecare adjudecându-și cate o victorie.

În Crosul Ethias Toon Aerts și Eli Iserbyt și-au împărțit primele locuri în cele mai multe dintre curse, iar singurul care a reușit să le refuze una dintre victorii celor doi a fost, Laurens Sweeck. La feminin Aneik Van Alphen s-a impus în prima etapă, iar Lucinda Brand, Denise Betsema și Ceylin Alvarado le-au câștigat pe următoarele trei.

Să nu uităm că s-au desfășurat deja și Campionatele Europene în Hertogenbosch, Olanda. La masculin Iserbyt va purta în acest sezon tricoul distinctiv, pe când la feminin nu vom putea vedea acest tricou pentru că titlul a fost câștigat de actuala campioană mondială, Alvarado.

Așadar știm pe cine trebuie să urmărim mâine, dar mai este totuși un rider care va face cursa și mai spectaculoasa la masculin. Wout van Aert revine la ciclocros după un sezon spectaculos la șosea și își propune să ajungă în formă maximă pentru campionatul mondial.

Cursele pot fi urmărite pe Eurosport Player, începând cu ora 14:10.

Poze: UCI Cyclo-cross.

Leave a Reply