Weekendul ce tocmai a trecut a fost unul plin pentru riderii de ciclocros. Cele două curse, sâmbătă la Scheldecross (X²O Badkamers Trofee) și duminică la Gavere (Telenet Superprestige Veldrijden), au fost printre cele mai spectaculoase din sezon, aducând noi câștigători în cursele masculine, dar și răsturnări de situație neașteptate în cursele feminine.

Spre deosebire de alți ani când weekendurile cu două curse erau ceva obișnuit, în acest sezon am avut doar al doilea astfel de weekend, la mijlocul lunii decembrie. Dacă sportivii au reușit să se pregătească pentru asta sau nu, este discutabil, dar cu siguranță a fost un weekend pe cinste.

Nu putem să nu menționăm reîntoarcerea lui Mathieu van der Poel la ciclocros, fiind chiar el unul dintre motivele pentru care cursele au fost atât de animate. VDP a ales să își începă sezonul sâmbătă, în cea de-a treia etapă din Trofeul X²O Badkamers și a facut-o în modul lui caracteristic, cu o victorie. Nu fără o luptă pe cinste cu Eli Iserbyt totuși. Campionul european, a fost nevoit să înceapă destul de agresiv cursa, după ce o greșeală la start l-a obligat să recupereze mai multe poziții pentru a ajunge în fruntea cursei. Dar Iserbyt nu a reușit să stea prea mult în prima poziție pentru că VDP avea alt plan. Ca de obicei, VDP a atacat în cea de-a doua tură îndepărtându-se de Iserbyt aparent destul de ușor. Dar ce a fost mai neașteptat a fost să vedem că acesta își pierde tot avantajul în tura 4, moment în care Iserbyt reușește să ia din nou controlul cursei. Fie că VDP a avut ceva probleme tehnice de care nu am aflat, fie că acesta a plătit pentru efortul mare făcut în primele ture, cursa a devenit brusc imprevizibilă. Totuși Campionul Mondial nu dezamăgește și lansează atacul decisiv în penultima tură, dar scapă cu greu de Iserbyt doar după câteva greșeli ale Campionului European. Vedem doar puțin din ce se întâmplă în spatele primilor doi lideri, iar la sfârșitul cursei observăm cu surprindere că Tom Pidcock a avansat constant pe parcursul cursei și a obținut un neașteptat loc trei în această cursă.

La feminin Lucinda Brand, începe în forță și se așează în fruntea cursei. În urma ei sunt grupate principalele favorite la podium din acest sezon, Ceylin Del Carmen Alvarado, Denise Betsema, Annemarie Worst și Yara Kastelijn. În tura trei Campioana Mondială, este scoasă din lupta pentru podium, după ce o sârmă de pe traseu îi intră la schimbător și este obligată să alerge până la zona tehnică pentru a schimba bicicleta. Denise Betsema se dovedește a fi cea mai bună pe secțiunile tehnică și reușește să se impună pe zonele de nisip, unde ia avans față de restul. Lucinda Brand își joacă toate cărțile și încearcă un atac în ultima tură, dar se de această dată este prea tarziu pentru o împiedica pe Betsema să câștige a treia etapă din Trofeul X²O Badkamers.

Ziua de duminică vine cu și mai multe surprize!

A șasea etapă a Telenet Superprestige a avut loc la Gavere, un eveniment clasic în calendarele de curse de ciclocros, ajuns în această duminică la a 43-a ediție.

În cursa feminină avem aceleași protagoniste ca de obicei, cu Alvarado, Betsema și Brand împărțindu-și cele trei trepte ale podiumului, dar trebuie menționată prezența unei noi sportive pe primele locuri ale unei curse importante și anume Clara Honsinger (SUA) care a reușit să obțină cel mai bun rezultat al carierei cu un loc 4. După victoria de sâmbătă Betsema pornește în forță și dictează ritmul în prima parte a cursei, iar una dintre victimele vitezei ridicate este chiar Campioana Mondială, Alvarado. Încă din primele ture aceasta pierde contactul cu grupul fruntaș, urmând ca toată cursa să fie în urmărirea lor fără a reuși să recupereze vreo poziție, terminând astfel pe locul trei. Lupta pentru victorie s-a dat între Betsema și Brand, care ne-au ținut cu sufletul la gură până la sfârșitul cursei, niciuna dintre ele nefiind capabile să se impună până în ultima tură. Brand reușește totuși să îți asigure a patra victorie consecutivă în Superprestige și să ne demonstreze încă o dată că este cea mai puternică ciclocrosistă de anul acesta.

În ultimii ani Mathieu van der Poel a dominat ciclocrosul într-un mod cu totul deosebit. Dacă ne uităm la sezonul trecut de ciclocros în care a câștigat 24 din cele 25 de curse la care a luat startul, dar și la rezultatele din acest an de la șosea, putem spune că e de așteptat să câștige orice cursă la care ia startul, iar el a confirmat asta chiar sâmbătă. Și tocmai această așteptare a făcut din cursa de duminică una foarte interesantă.

Tom Pidcock este un rider cu un palmares destul de impresionant la numai 21 de ani, printre victoriile lui numărându-se Campionate Mondiale la juniori si U23, dar și un loc doi la Campionatele Mondiale din 2019/2020 în spatele lui VDP. Așa că atunci când a atacat de la start și a reușit să se desprindă de grup, cu siguranță ceilalți rideri și-au dat seama că această cursă nu va fi una ușoară. Chiar dacă VDP și Toon Aerts au reușit să îl ajungă din urmă relativ repede, Pidcok s-a deosebit de ceilați prin ușurința cu care a reușit să parcurgă secțiunile tehnice și urcările abrupte, iar asta a fost în avantajul lui până la sfârșitul cursei. Aceștia trei au trecut pe rând în fruntea cursei pe parcursul următoarelor ture, dar nici Aerts, nici Campionul Mondial nu au putut să facă față ritmului impus de Pidcock în a doua parte a cursei. În tura 6 din 8 după mai multe greșeli al lui VDP, Pidcock reușește să se desprindă, iar până la sfârșitul cursei continuă să se îndepărteze de VDP, ajungând la finalul ei cu un avans de aproape jumătate de minut.

A fost cu siguranță cel mai bun rezultat al lui Pidcock de până acum, dar și una dintre cele mai frumoase curse ale sezonului, iar cine nu a văzut-o până acum ar face bine să o caute pe Eurosport Player pentru comentariu în limba engleză, sau o puteți urmări în linkul de mai jos.

Ne apropiem de cea mai aglomerată perioadă din an a sezonului de CX, iar în cateva zile vom avea a doua etapă de Cupă Mondială, unde vom avea ocazia să vedem un nou duel între Mathieu van der Poel și Wout van Aert!

 

Sursă poze: https://www.facebook.com/x2obadkamerstrofee & https://www.superprestigecyclocross.be/

 

Leave a Reply