Legenda spune că în vremuri preistorice, undeva în epoca de piatră, era un clan de oameni pasionaţi de ciclocros. Atunci, Campionul Mondial în exerciţiu, mândru de costumul lui curcubeu confecţionat din pene de papagal a avut o ceartă aprinsă cu celelalte păsări ce i-au murdărit frumoasa distincţie cucerită cu greu în noroaiele vremurilor demult apuse. Pe fondul acestui conflict au apărut păsările migratoare, alungate în concediu an de an.
Cum concediul lor e pe cale să se termine, noi ne pregătim să ne luăm rămas bun de la încă un sezon spectaculos de ciclocros.

Lăsând legendele la o parte, sezonul actual de Cyclocross a fost unul condimentat de nenumărate victorii ale lui Mathieu van der Poel, revenirea lui Vout van Aert şi imprevizibilele curse feminine.
La sfârşitul acestei săptămâni, în Elveţia, pe un traseu controversat, are loc cel mai important test al sezonului, acolo unde este pus din nou în joc tricoul curcubeu.

Se preconizează o cursă pe cinste, iar principalii actori vor încerca să confirme sau să îşi salveze sezonul cu o evoluţie bună, la masculin lupta se dă între:

Mathieu Van der Poel – Olandezul a avut un sezon presărat cu victorii, câştigând detaşat aproape toate cursele la care a luat startul. După ce a eşuat în încercarea lui de a lua titlul de Campion Mondial pe Şosea, actualul Campion Mondial ţinteşte păstrarea tricoului curcubeu pentru încă un an.
Campion European şi câştigător a cinci din cele nouă etape din Cupa Mondială, dar absent la celelalte, prima poziţie este singura variantă pe care o ia în calcul.

Wout van Aert – De trei ori Campion Mondial, Campionul Belgiei în probă de contratimp Individual revine după accidentarea urâtă suferită în Turul Franţei iar forma lui sportivă este în continuă creştere. Surpriza poate veni din partea lui, mai ales că în urmă cu două sezoane a reuşit să îşi adjudece titlul mondial după un sezon în care a fost dominat clar de Van der Poel.

Eli Iserbyt – În primul an la categoria Elite, Belgianul a avut un start de sezon spectaculos, impunându-se în primele trei etape din Cupa Mondială dar şi în penultima etapă desfăşurată în Franţa. Practic Eli a câştigat toate etapele la care a lipsit Van der Poel dar nu a reuşit să câştige clasamentul general, în ciuda evoluţiilor constante, acesta a fost nevoit să abandoneze cursă desfăşurată la Namur din cauza hipotermiei. Titlul de Vice Campion European este o consolare pentru el mai ales că luptă pentru prima poziţie a fost una strânsă.

Ton Aerts – Ton a a avut un sezon constant, chiar dacă nu a reuşit să câştige nici o etapă, belgianul a câştigat pentru a doua oară consecutiv Cupa Mondială la general. Campion European în trecut, Ton a dat impresia că el poate să fie cel ce le poate încurca calculele celor doi titani.

Lawrens Sweek – Belgianul a avut un sezon constant reuşind să îşi adjudece titlul de Campion al Belgiei.

Thaomas Pidcock – Şi el în primul sezon la Elite, britanicul a fost singurul străin ce şi-a făcut loc pe primele poziţii în clasamentele dominate de sportivii din Benelux.

Michael Vanthourenhout, Corne van Kesel şi Lar van der Haar sunt la pândă pentru a specula o posibilă eroare a favoriţilor.

Cursa elitei masculine e programată pentru duminică.

La feminin situaţia este foarte imprevizibilă aş aminti cursele dramatice din Cupa Mondială dar poate vreţi să le vedeţi în reluare şi nu vreau să stric suspansul.

De menţionat că Celyn del Carmen Alvarado a ales să participe în cursa dedicată Elitelor chiar dacă este încă Under 23 şi este una dintre favorite.

Ne aşteaptă un weekend spectaculos plin de ciclocros atât la televizor cât şi pe bicla pentru că sâmbăta la Cluj se desfăşoară etapa a doua din Cupa Clujului la CX.

Photo: Uci Cyclocross

Leave a Reply