Aflat în UK la studii, Gerhard Moldansky ne relatează cum a fost prima experiență cyclocrossista pe insulă:

 

“Iată ca a venit timpul sa mai vorbim si noi de o cursa.

Stiu ca a trecut ceva vreme, imi pare rau, dar ultima perioada a fost destul de aglomerata pentru mine. Inca de la inceputul lunii septembrie am inceput aceasta “alergatura”. Pe 10 septembrie aveam programat zborul catre UK, mai exact spre Birmingham, unde pe 16 septembrie urma sa incep facultatea. Pe scurt, a fost o perioadă in care m-am ocupat de bagaj, împachetat bicicleta si alte detalii legate de drumul meu pana acolo.

Acum, lasand la o parte începutul studiilor si mergand putin mai departe, a trecut prima luna, m-am liniștit cu toate si am zis ca este timpul sa particip la prima mea cursa.

Avand bicicleta de cyclocross la mine, clar cursa urma sa fie tot una de cx. Zis si facut! Am intrat pe site-ul federatiei britanice, am gasit acolo calendarul curselor de cx,( in care apropos, cred ca sunt si cate 10-15 curse de cx/weekend in toata tara) si m-am inscris la o cursa care avea loc in Coventry, un oras la 30 km de mine. Era o cursa din liga lor de cx, nu era cea mai mare, dar nici cea mai mica, asa ca am zis ca e o cursa buna pentru inceput, ținând cont ca nu am mai fugit la cx din 2017.

Zilele au trecut, antrenamentul era facut, iar ziua cursei a venit!

Tura era destul de interesanta, erau multe portiuni off-camber, multe viraje si noroi cat cuprinde , singurele obstacole fiind noroiul adanc si un mic bustean pe care trebuia sa il sarim. Destul de simplu la prima vedere, dar cursa propriu-zisa a fost departe de a fi simpla. Neavând roller aici, am aplicat tehnica de încălzire de rezervă…am mers pe sosea sa ma invart prin zona in speranta ca o sa reusesc sa ma încălzesc cum trebuie. Nu stiu daca a fost si de la vreme sau nu, dar a parut ca a funcționat si acest tip de încălzire.

Aproape ora 14! Am venit din timp in zona de start cu gândul sa prind loc in fata, insa din pacate, neavând puncte in liga lor, nu mi s-a permis decat sa plec din ultimele rânduri. Nu a fost tocmai o placere pentru mine, dar oarecum mi se parea normal sa se intample asa. Imi iau frumos locul din spate in primire si fara prea multe momente pierdute se aude tare “START”! Toata lumea pleaca “ca din pusca ” spre “groapă cu noroi “(e ca cea cu nisip doar ca e plina cu noroi adanc pana dupa glezna ) care era exact dupa start. E destul de greu sa recuperezi mult doar din start, dar am incercat pe cat posibil sa ajung cat mai in fata pe durata primei ture. Urmatoarele 2 ture am incercat sa mai recuperez pozitii, iar pana la final, adica inca 4 ture, am incercat sa ma mentin, sa merg intr-un ritm constant si sa imi termin cursa cum trebuie. Dupa aproximativ 1h, cursa a luat sfârșit, si pot sa spun ca de foarte mult timp nu am mai “fugit” o cursa in aceste conditii.

A fost atat de mult noroi incat daca trebuia sa alergi, in unele portiuni intrai pana peste glezna in mâl. Au fost conditii adevarate de cyclocross, iar pana la urma asta conteaza. A fost o experiență noua pentru mine si chiar m-am simtit bine sa particip din nou o astfel de cursa. Nivelul aici este mult mai ridicat decat in Romania. Am vazut atat oameni la 50-60 ani care au participat la cursa asta, cat si copii de 5-6 ani care s-au “balacit” cu noi prin noroiul traseului. Pentru ei cyclocrossul chiar este o cultura, iar luand in considerare numărul de participanti de la cursa asta( elite-ul a fugit cu juniorii si cu masters 40-49 si am insumat aproape 100 de oameni la un singur start), putem spune ca o duc la nivel de arta.

Ca o concluzie, eu am terminat pe locul al 7-lea la elite si pe 12 la general. M-am simtit bine si am reusit sa recuperez destul de mult, dar faptul ca am plecat din spate, cu siguranta mi-a influentat cursa. Am consumat multa energie incercand sa ajung cat mai in fata in prima tura si asta s-a resimțit. Imi doresc sa mai particip la curse de genul, iar daca o sa pot sa plec putin mai din fata macar, eu sunt destul de sigur ca as putea face si un rezultat bun. Chiar mi-a facut placere sa concurez din nou, mai ales la cx si abia astept sa repet aceasta experienta.
Cam astea au fost “cateva” cuvinte legate de prima mea experiență la o cursa de cyclocross din Marea Britanie.

Eu am fost Gery pentru Cyclocross Nation si sa ne vedem cu bine la următoarea cursa. Cheers 🥂”

Leave a Reply