În 2015, un anume Mathieu van der Poel devenea cel mai tânăr Campion Mondial din istoria Ciclocrosului. Mixul perfect între tehnică şi forţă avea să îl propulseze într-un timp foarte scurt pe tânărul olandez în topul ciclismului mondial nu doar în lumea ciclocrosului. După un sezon în care s-a bătut cot la cot cu greii mountain-bikeului mondial dar şi cu marile nume din ciclismul de şosea, după succese în cupele mondiale şi în clasicele de primăvară, Mathieu se întoarce în ciclocros pentru a-şi trece în palmares un nou titlu de Campion European.


Cum ne-a obişnuit în ultimele sezoane, Mathieu câştiga detaşat sau avea un duel cu reprezentatul Belgiei, Wout van Aert, iar în lipsa lui, tricoul cu steluţe părea o misiune foarte uşoară.
Pe un traseu greu, lipsit de flow, olandezul a avut surpriza să găsească o concurenţă pregătită, o întreagă Belgie gata să-i ţină piept. În primul an la categoria Elite, Eli Iserbyt, ajutat de Laurens Sweeck şi compania, i-au pus dificultăţi superstarului olandez. Selecţionerul Belgiei, Sven Van Thourenhout a gândit o întreagă strategie pentru a-l opri pe Van der Poel din drumul lui spre al treilea titlu european iar Iserbyt a confirmat începutul bun de sezon, dar nu a fost suficient pentru a câştiga lupta cu Mathieu.

În Cehia, când Mathieu câştiga primul titlu mondial, lacrimile curgeau pe obrazul legendarului Raymond Pulidor, şi cum să nu plângi de bucurie când îţi vezi nepotul în topul ciclismului mondial, când vezi că tot ce ai sădit a dat roade. Azi, lacrimile sunt pe obrazul lui Mathieu, pentru că de azi bunicul nu mai e printre noi şi lumea ciclismului îşi ia la revedere de la unul din cei mai consacraţi ciclişti din istorie, dar prin Mathieu, legenda merge mai departe.

Ciclocrosul – O afacere de familie!

 

La fel ca în ultima jumătate de secol, titlul de legendă a ciclocrosului nu este la libera alegere şi se moşteneşte la fel că tronul regal. Totul a început cu anii 80 când Adri Van der Poel domina lumea ciclocrosului mondial, şi după multe sezoane şi nenumărate succese, vârsta l-a făcut să cedeze coroana în faţa unui tânăr cu ambiţii de a deveni regele ciclocrosului, tânărul campion al Belgiei, Sven Nys. După o carieră impresionantă, Sven se retrage şi coroana ajunge din nou în familia Van der Poel, pentru că Mathieu, fiul lui Adri van der Poel avea să o câştige prin bătălii date pe cele mai mlăştinoase câmpuri de luptă.

Acestea este trecutul şi prezentul dar viitorul nu e greu de citit, în curând putem vedea o revanşă a familiei Nys prin nimeni altul decât fiul lui Sven, Thibau.

Tot duminică la campionatele europene, Thibau Nys şi-a trecut în palmares primul titlu de Campion European la categoria Juniori după o cursă controlată de la început până la sfârşit.

Noi suntem nerăbdători să crească şi să urmeze drumul lui Sven.

Dar până să ajungă la să se bată cu Mathieu, Thibau are de trecut pe la U23 acolo unde de duminică, francezul Mickaël Crispin este Campion European.

Întrecerea feminină a fost despre Olanda, acolo unde au reuşit să câştige fiecare categorie prin: Puck Pieterse la juniori, Ceylin del Carmen Alvarado la U23 şi Yara Kastelijn la Elite.

Sezonul continuă în acest weekend cu etapa a 4-a din Cupa Mondială, la Tabor iar pentru cei care nu ajung în Cheia, tot sâmbătă este programată etapa a treia din Cupa României la Lunca Timisului CX Cup.

 

Photo Credit: UEC

Leave a Reply