După o Cupă Mondială în care dominaţia lui Mathieu Van der Poel nu s-a reflectat în clasamentul general, datorită celor trei etape de la care a lipsit, pentru olandez singura opţiune era tricoul curcubeu după care aleargă de trei ani.


Cei care puteau să îi pună probleme erau cei doi belgieni, Campionul Mondial din ultimele trei sezoane, Wout van Aert şi Campionul Naţional al Belgiei şi proaspătul câştigător de Cupă Mondială, Toon Aerts.
Cu un sezon aproape perfect în care a fost învins doar de două ori, MVP era considerat favoritul cert al titlului de Campion Mondial la categoria Elite, doar ghinionul putea să-l împiedice să urce pe cea mai înaltă treaptă a podiumului. Ghinionul nu l-a ocolit la ultimele lupte pentru cea mai înaltă distincţie în Cyclocross, nici în urmă cu trei ani când trebuia să îşi apere titlul mondial dar a călcat strâmb printre spiţele lui van Aert, nici în Luxembrug când a făcut cinci pene de cauciuc şi nici anul trecut când venea după un sezon fabulos, dar a clacat în cea mai importantă cursă a sezonului.

         Lupta era deschisă oricărui rezultat iar după un start nebun, van Aert părea capabil pentru prima dată în acest sezon să ducă o luptă de la egal la egal cu Van der Poel. După câteva tururi în care s-au tatonat, pe o porţiune de off camber, Mathieu Van der Poel atacă iar Lars van der Haar lasă pedala moale arătând că selecţionata Olandei avea o tactică bine stabilită. Belgia a încercat să răspundă atacului dar într-un final, vârful de lance, Wout van Aert a fost cel care a luat pe cont propriu neutralizarea atacului. Belgianul a reuşit să ajungă în fruntea cursei lângă Mathieu realizând cel mai bun timp pe o tură şi demonstrând că are forţă necesară să se lupte pentru victorie chiar dacă pe faţa lui se vedea scris cu litere mari: FESTIVALUL SUFERINŢEI. Probabil dacă ar fi un top al sportivilor ce sunt capabili să îşi împingă corpul mult peste limite, van Aer ar fi acolo.

        Relaxat şi stăpân pe situaţie, Mathieu van der Poel şi-a tras suflul şi îşi pregătea atacul final, pe aceiaşi porţiune dificilă unde a reuşit să treacă pe bicicletă 11 din cele 12 tururi în comparaţie cu adversarii lui care erau nevoiţi să descalece aproape de fiecare dată, forţează din nou iar van Aert îi pierde roata şi cu cât cursă se îndrepta spre final şi visele belgianului de a-şi trece în palmares cel de-al patrulea titlu consecutiv, se năruiau.

Până la final fostul Campion Mondial era aproape să piardă şi medalia de argint în faţa conaţionalului Toon Aerts, doar greşeala celui din urmă în unul din ultimele viraje a făcut ca dezamăgirea să nu fie aşa mare pentru van Aert.
După trei ani de aşteptări, Tricoul curcubeu se întoarce pe umerii lui Mathieu Van der Poel.

Campion Naţional la Cyclocross, Şosea şi MTB, Olandezului nu-I rămâne decât să încerce să realizeze tripla şi la nivel Mondial.
Wout van Aert se mulţumeşte cu un loc secund şi cu o pregătire bună pentru clasicele de primăvară acolo unde va alerga în culorile echipei de World Tour Lotto Visma.

        Pentru Toon Aerts se încheie cel mai bun sezon, cu o clasare pe podium după două victorii în Cupa Mondială, titlul de campion al Belgiei şi câştigător al Cupei Mondiale.

La fete Sanne Cant îşi apără trofeul reuşind să salveze un sezon dezastros, la U23 feminin marea favorită, Ceylin del Carmen Alvarado, Campioană Europeană şi colega lui MVP la echipa Coerndon Cirus, reuşeşte doar să completeze ultima treaptă a podiumului în spatele altor două olandeze, dar surpriză plăcută vine de la vecina noastră, Unguroaica Kata Blanka Vas care a reuşit să termine cursa pe locul 12.

Tom Pidcock reuşeşte să îi încheie supremaţia lui Eli Iserbyt la categoria Masculin U23 iar Ben Tullet îşi apără titlul la Juniori fiind doar al doilea sportiv ce reuşeşte performanţa de a fi de două ori Campion Mondial la această categorie, primul a fost Mathieu Van der Poel.

 

Danemarca a oferit două zile de spectacol cyclocrosist de înaltă clasă. Mulţumim Bogense!

Foto: UCI Cyclocross

Leave a Reply