Ultima etapă din Cupa Mondială ne bate la ușă și cu tristețe ne dăm seama că sezonul de CX se apropie de sfârșit. Cu 9 etape și desfășurat pe parcursul a aproape 5 luni, sezonul de ciclocros 2018-2019 a adus atât surprize cât și rezultate așteptate. Așa că, în așteptarea ultimei etape, haideți să vedem ce s-a întâmplat anul acesta.

Din nou sezonul a început în SUA cu etapa I în Waterloo și etapa II în Iowa. Prima etapă a adus și prima surpriză a anului, pe Toon Aerts, care reușește prima victorie de Cupă Mondială din cariera sa. Acesta îl învinge pe actualul Campion Mondial Wout van Aert, iar pe locul trei termină Laurens Sweek, Belgia acaparând astfel podiumul. În următoarea săptămâna, la Iowa, rezultatul este asemănător, Toon Aerts pe I, van Aert pe II, dar de această dată podiumul este completat de Michael Vanthourenhout. La feminin etapa a fost câștigată de Marianne Vos, lucru care nu este foarte surprinzător cunoscându-i cariera, dar surpriza a venit de la americanca Ellen Noble care s-a duelat cot la cot cu Marianne, până în ultima tură când cea din urmă a reușit să se desprindă și să își asigure victoria. Pe ultima treaptă a podiumului a urcat Katerina Nash, o față familiară pe podiumurile de CX de acum câțiva ani. În a doua etapă a fost rândul lui Kaitie Keough să își treacă în palmares prima victorie de Cupă Mondială din carieră, cu Evie Richards pe II și Marianne Vos pe locul III.

După primele două etape din America, următoarele s-au desfășurat în Europa și au avut un numitor comun: Mathieu van der Poel! Deși absent în primele două etape, acesta începe sezonul și mai puternic decât anul trecut și se impune în următoarele șase etape, câștigând detașat pe orice fel de traseu și în orice condiții. În urma lui, lupta s-a dat între Wout van Aert si Toon Aerts, aceștia terminând pe locul II, respectiv III în trei dintre următoarele șase curse.

Aerts și-a păstrat tricoul de lider în Cupa Mondială până în etapa a șaptea, având performanțe destul de constante cu trei locuri III și două locuri IV în etapele următoare și un loc II în etapa a opta din Franța.

Van Aert termină pe locul II în urma lui van der Poel în 4 din următoarele 5 etape, iar cu victoria din Franța, reușește să-i fure tricoul de lider lui Aerts, cu o diferență de numai 3 puncte.

La feminin Marianne Vos s-a impus în clasamentul general, având tricoul de lider asigurat chiar și înaintea desfășurării ultimei etape. Cu toate acestea ea nu a câștigat decât trei dintre următoarele 6 curse, două fiind câștigate de Lucinda Brand și una de Denise Betsema, prima ei victorie de cupă.

Ultima etapă va începe în câteva ore și are loc acasa la Mathieu van der Poel. Grand Prix Adri van der Poel din Hoogerheide, Olanda, este o cursă care se desfășoară în fiecare an, încă din 1988. Cu trei victorii la activ,  Mathieu este în topul celor care au câștigat cursa de cele mai multe ori, alături de Sven Nys și Richard Groenendaal.

Poze: Facebook – @UCIcyclocross și @mathieu.vanderpoel

Leave a Reply