Chiar dacă în lumea ciclocrosului există un numar mare de cupe mai mult sau mai puțin faimoase, Cupa Mondială se află cu siguranță pe primul loc, mulți sportivi având ca scop câștigarea acesteia sau clasarea pe o poziție cât mai bună.

Anul acesta Cupa Mondială a avut 9 etape, cu două dintre ele organizate in SUA, trei în Belgia și câte una în Danemarca, Germania, Franța și Olanda.

Având în vedere că atât la masculin cât și la feminin elite Cupa a fost câstigată după cea de-a 8a etapă, putem face un scurt rezumat al rezultatelor în așteptarea ultimei etape.

Cu 6 din 8 etape de cupă câstigate, Mathieu Van Der Poel este cu siguranță cel mai puternic rider din acest sezon de Cupă Mondială, având victoria asigurată chiar și înainte de desfășurarea ultimei etape. Acesta a câștigat primele două etape din SUA, în Iowa și Waterloo, etapa trei din Koksijde (BEL), etapa patru din Bogense (DEN), a ieșit pe locul 2 în Zeven (GER), locul 3 în Namur (BEL) și din nou pe locul 1 în ultimele două etape din Zolder (BEL) și Nommay (FRA). În toate cursele pe care le-a câstigat acesta a plecat din primul tur fără ca vreun alt sportiv să îi puna probleme până la sfarșitul cursei, demonstrându-și din nou dominanța la numai 23 de ani.

Van Der Poel a câștigat prima etapă de cupa mondială la elite în 2015, etapa Grand Prix Adrie van der Poel din  Hoogerheide, Olanda. Etapă care poartă chiar numele tatălui său, sportiv pe performanță și el, cu cateva etape de Turul Franței în palmares și un titlu de campion mondial (șosea) dar și cu o Cupă Mondială de ciclocros câștigată în 1996-1997, la un an după nașterea fiului său.

În sezonul 2015-2016 Mathieu a avut o performanță remarcabila la categoria elite la vârsta de 20 de ani, câștigând 4 din cele 7 etape, dar nu și clasamentul general, terminând pe locul 5.

În 2016-2017 a optat să nu meargă în SUA la primele două etape de cupă, le-a câștigat pe următoarele 3, dar fără să mai aibă rezultate bune în ultimele etape, Van Der Poel a terminat cupa pe locul 8.

Acesta este deci primul sezon într-adevăr reușit de Cupa Mondială, unde nu numai că a câștigat clasamentul general, dar a dominat aproape fiecare cursă la care a participat.

 

Nelipsită de pe podium în 6 din cele 8 etape desfășurate, Sanne Cant reușește și ea să își asigure victoria înainte de ultima etapă din Hoogerheide (NED). Cu patru locuri 1 în Waterloo (SUA), Bogense (DEN), Zeven (GER) și Zolder (BEL) și două locuri 3 în Iowa (SUA) și Koksijde (BEL) sportiva Belgiană iși demonstrează dominanța încă de la inceputul sezonului. Totuși cele două locuri 12 în etapa a 6a din Namur (BEL) și etapa a 8a în Nommay (FRA) arată cât de greu este să menții o formă bună pe toată durata sezonului. Este totuși cea mai constantă dintre sportive și are în acest moment un avans de 82 de puncte în fața ocupantei locului 2 Kaitie Keough.

În sezonul 2016-2017 Sanne termină pe locul 2 în clasamentul general al Cupei Mondiale, în spatele lui Sophie de Boer (NED), deși reusește să câștige numai o etapă. În shimb ea câștigă Cupa atât în sezonul 2015-2014 cât și în 2013-2014, egalând-o astfel pe Daphny van den Brand (NED), sportiva cu cele mai multe victorii de Cupă Mondială de până acum, trei la număr.

Ultima etapă se va desfăsura în weekend și este chiar Grand Prix Adrie van der Poel, etapă la care sportivii vor fi premiați pentru munca depusă în acest sezon.

Foto: UCI Cyclo-cross

 

Leave a Reply