Pentru că nu ar fi cinstit să scriu numai despre concursurile pe care le câștig, vreau să povestesc și despre Cupa Mureșul, desfășurat săptămâna trecută la Tg. Mureș.

În caz că e cineva care nu a reușit să urmărească sezonul autohton de CX de anul acesta, lucrurile au stat așa: Cyclocross Nation împreună cu 5 organizatori au reușit să pună la cale cea mai mare serie (1) de concursuri de CX de până acum din România. (1 – zic eu). Cyclocross Nation League a strâns 6 concursuri din Arad, Micăsasa, Deva, Cluj Napoca, Târgu Mureș și Timișoara. Cu un clasament pe puncte și premii în bani la finalul seriei, aceasta a devenit în scurt timp un obiectiv pentru mai toți pasionații de CX din țară, mai ales că acestea au fost cam singurele concursuri de CX organizate la noi. 4 dintre aceste 6 concursuri au punctat și în Cupa Națională de CX și așa ajungem la concursul de la Mureș, ultimul din Cupa Națională și al 5-lea din CXN League.

Ca să fie clară treaba de la început, e adevărat că ultimul meu race report a fost despre Cluj Winter Race, unde am câștigat, dar acest rezultat nu este chiar reprezentativ pentru sezonul meu de CX. Cu un loc 3 la Arad și două locuri 2 la Micăsasa și Deva, lucrurile păreau destul de clare pentru mine în ceea ce privește clasamentul general, atât pentru cupa națională, cât și pentru CXN League. Cel puțin așa credeam înainte de Cluj. Cum ziceam și în race reportul de săptămâna trecută, planetele s-au aliniat, eu am prins o zi bună, Eszti una mai puțin bună și cu o victorie mijlocul sezonului, iată-mă intrată în joc pentru câștigarea celor două clasamente generale.

Așadar, Cupa Mureșul: ultima etapă din Cupa Natională și ziua în care se decide câștigătoarea cupei; motivație maximă dar și “presiune” (ca să-i zic așa) maximă. Chiar dacă în general îmi place să văd traseul cu o zi înainte și să am timp să mă acomodez cu elementele tehnice, de această dată am considerat mai important să am o zi relaxantă și să dorm în patul meu înainte de cursă. Duminică ne trezim devreme și pornim pe o vreme perfectă de CX (ploaie) către Tg. Mures. Acolo am suficient timp cât să fac o plimbare pe jos pe traseu, înainte de a mă echipa și a merge să fac recunoasterea traseului pe bicicletă. Traseul este plin de noroi și din plimbarea pe jos îmi fac cât de cât o părere despre ce porțiuni o să pot face pe bicicletă și unde va trebui să alerg (sau mai bine zis, să merg). Îmi fac curaj să mă echipez și pornesc în tura de recunoaștere și spre mirarea mea, reuseșc să fac mai mult pe bicicletă decât mă asteptam. Încerc să îi copiez liniile lui Timi și cu excepția unei coborâri, pe care decid să o fac pe jos, sunt muțumită cu felul în care reușesc să parcurg traseul.

Din nou se dă startul pentru toate categoriile de CX și după ce reușesc să scap de aglomerația de la start mă trezesc conducând cursa. Resușesc să îmi păstrez calmul și încerc să mă concentrez la maxim, e foarte important să nu fac foarte multe greșeli. După prima tură observ că Eszti își intră în ritm și începe să atace peste tot unde are șansa. Primele două ture ne tot schimbăm în fruntea cursei și îmi dau seama că eu sunt mai puternică pe prima parte a traseului iar ea pe a doua, ceea ce nu e chiar avantajos pentru mine. În a 3a tură Eszti reușește să intre în fața mea pe prima parte din traseu așa că nu mai pot să profit de avantajul meu pe această portiune și ajung să am câteva secunde în urma ei pe la jumătatea turei. Deși văd că pe unele porțiuni reușesc să mai micșorez distanța până la ea, per total Eszti se îndepărtează puțin câte puțin, iar o mică problemă tehnică cu schimbatorul, în ultima tură, mă face să îmi pierd speranța pentru câștigarea concursului. A fost o luptă pe cinste și chiar dacă îmi pare rău că nu am câștigat, nu pot să nu mă bucur că am fost acolo în față și am dat tot ce-i mai bun!

Locul 2 în Cupa Națională este un rezultat de care sunt mândră, mai ales când pe locul 1 e Eszti, care și-a aratat tot sezonul forma bună câștigată din antrenamentele de XCO. Felicitări Eszti!

O singură etapă ne mai desparte de finalul CXN League. Maine, la Timișoara o să culegem roadele muncii de anul acesta și o să luăm la revedere de la cel mai fain sezon de CX de până acum. Ne auzim după!

Photo: Kocsis Attila și Bristena Photography.

Leave a Reply