Campionatul Mondial de Ciclocros ne bate la ușă și sunt sigură că majoritatea ne-am pune banii pe Cant si Van Der Poel, dar hai să vedem cine ar putea fi în stare să îi pună în dificultate.

La masculin, ultimele două sezoane cred că au lămurit faptul că bătălia se dă intre Mathieu Van Der Poel și Wout Van Aert. Chiar dacă au mai fost câțiva care au reușit să se urce ocazional cu ei pe podium, cei doi și-au dovedit supremația, cursă de cursă. Dacă facem un mic calcul rezultă evident câștigatorul dintre cei doi. Am luat în considerare cursele din Cupa Mondială la care au participat amandoi și am acordat un punct pentru clasarea mai bună dintre cei doi. Astfel, în 2015/2016 avem 4-2 VDP-V Aert, în 2016/2017 3-1 VDP-V Aert iar în 2017/2018 7-2 VDP-V Aert. Este bineînteles o simplificare a rezultatelor, fiind implicați mai mulți factori și mai multe curse în complexitatea unui sezon mai mult sau mai puțin reușit, dar cred eu, reprezentativă. Cu toate acestea VDP reușește să câștige titlul de Campion Mondial numai in 2014/2015, în următorii doi ani titlul fiind câștigat de V Aert, care deși nu a reușit să îl învingă pe VDP în majoritatea curselor în care au participat amândoi, a câștigat la rând atat Campionatul Mondial cât si Cupa.

Pare deci că anul acesta va veni răzbunarea din partea lui Van Der Poel, deși istoria nu este de partea lui.

Sanne Cant trebuie să își apere titlul, câștigat pentru prima oară în 2016/2017. Titlu la care a vistat încă de la vârsta de 6 ani (menționează ea în interviul dat după câștigarea Campionatului Mondial). Deși în 2014/2015, 2015/2016 și 2016/2017 Campionatele Mondiale au fost câștigate de sportive specializate în ciclismul de șosea, Sanne a fost mereu acolo, pe locul 4, 2, respectiv 3. În 2016/2017 câștigă cu greu în fața lui Marianne Vos, poate cea mai mare ciclistă din istorie, care numai la Ciclocros a câștigat pe parcursul carierei sale, 7 titluri de Campioană Mondială și 2 de vicecampioană. Marianne va fi pe lista adversarilor lui Cant deoarece în fiecare sezon ea își intră în formă în preajma Campionatelor Mondiale și am putut să vedem asta cu un loc 4 la ultima etapă de Cupă Mondială. O altă sportivă de luat în calcul este Pauline Ferrand-Prévot. Ea a reusit performanța de a câștiga în același sezon (2014/2015) Campionatele Mondiale la șosea, mountainbike și ciclocross. Fără rezultate vizibil remarcabile în acest sezon, ea poate produce o surpriză dacă analizăm timpii de pe ture în etapele de Cupă Mondială. Cu unii dintre cei mai buni timpi, Pauline reușește să obțină un singur loc 3 din cauza faptului că ia startul în fiecare cursă din ultimele rânduri. Cu locurile 2 și 3 în clasamentul mondial, cele doua americance, Kaitie Keough și Katie Compton, se califică și ele în lista de posibile viitoare Campioane Mondiale.

Să vedem dacă vom avea parte de surprize în acest an sau dacă scenariul a fost scris deja.

Leave a Reply