În weekend s-a desfășurat la Cluj ultima etapă din Cupa Natională de Ciclocros, pe un traseu și cu o vreme demne de această disciplină. Din păcate din cauza unei accidentări nu am putut să particip la competiție dar am participat ca spectator și o să încerc să redau atmosfera de acolo.

Sambătă, 2 Decembrie, Clujul Pedalează a oranizat NapoCup Cyclocross. Concurenții au fost împărțiți pe trei starturi în funcție de categorii. Astfel de la ora 10:00 au luat startul cei înscriși la categoria MTB, la 12:00 categoriile cadeți, juniori și fete ciclocros, iar la 13:00 categoriile elite, U23 și amatori ciclocros.

Pe langă traseul foarte antrenant, amenajat cu ajutorul lui Eli și al lui Timi, etapa asta a avut, în plus față de celelalte, vreme de ciclocros, frig, zăpadă și noroi. Acest lucru a facut dintr-un traseu dificil, unul cu adevarat plin de provocări și pe alocuri amuzant. În plus prezența la start a campionului en-titre, Eduard Grosu a fost un alt factor pentru care competiția de la Cluj a fost una cu adevarat incitantă.

După categoria de MTB, zăpada proaspăt pusă în noaptea de dinaintea cursei s-a bătătorit puțin și s-a arătat noroiul. Așa că juniorii, cadeții și Lupuj Noemi (singura fată care a participat) s-au înarmat cu cauciucuri de noroi și i-au dat bătaie pe traseu. Din prima tură s-a distanțat Patrick Pescaru, care deși participă la categoria cadeți, a câstigat concursul la general, el s-a descurcat fără probleme pe portiunile tehnice și a avut un avans considerabil față de ceilați concurenți. În spatele lui s-au duelat cei de la categoria juniori unde după cateva probleme pe off-camberul cu noroi, Sivliu Buzan a reusit să termine pe locul 2 la general și 1 la categorie urmat de Gabi Silaghi și Valentin Vasiloiu. Noemi s-a descurcat foarte bine pe traseu și a ajuns la finish cu zâmbetul pe buze.

A urmat apoi cel mai așteptat start al zilei. La elite s-au așezat  la start în prima linie Madaras Atila, Sînza Raul, Timi Păcurar, Gerhard Dumitrescu, Malnasi Attila si Eduard Grosu, urmați în a doua linie de restul de Elite și de cei mai buni amatori.

După start Edi Grosu a făcut doar ce s-a așteptat toată lumea de la el, s-a distanțat de la început, a abordat secțiunile tehnice cu mult stil și a dat o lecție spectatorilor de  „cum să” te dai la ciclocros. În urma lui, Madaras Ati a fost singurul care a reusit puțin să se apropie în turul 2, dar mișcarea nu a ținut și nu după mult timp Edi s-a distanțat și Ati a fost ajuns din urma de cei doi lideri de la U23, Malnasi Attila și Gery Dumitrescu, pe care a reușit să îi distanțeze până în ultimult tur.

Podiumul categoriei elite a fost completat de Kelemen Arpad, care deși s-a aflat la prima participare într-o cursa de CX s-a descurcat foarte bine, folosind tehnica dobândită in mulți ani de MTB, traseul technic dovedindu-se a fi un avantaj pentru acesta. Timi Păcurar, deși spera la un loc pe podium, a avut probleme și a încheiat cursa pe locul 4 la categorie. Oboseala acumulată în zilele de dinainte și-a spus cuvantul, iar lipsa de concentrare și cateva căzături l-au scos din lupta pentru podium. Raul Sînza deși pana acum se lupta pentru locurile fruntașe la general de data asta a trebuit să se mulțumească cu un loc 3 la U23. După un start bun, o căzătura l-a scos din ritm și a ales să abordeze restul cursei relaxat cu gandul la clasamentul general pe cupă, unde avea locul I asigurat.

Dacă pentru unii a fost vorba despre locul în cupă pentru alții poate a fost un test pentru săptamâna ce urmează, când la Sibiu se va desfăsura Campionatul National de Ciclocros. Ne vedem acolo, la ceea ce va fi finalul primului sezon de Cyclocross (Nation) din Romania.

Suzi

Photo Credit: Puscas Rares

Leave a Reply