Zilele acestea in Cehia la Tabor, s-au decernat titlurile de Campioni ai “Batranului Continent”.  Participarea a fost una selecta, tarile de jos, cei care au facut din ciclocros o religie, au venit pregatiti sa cucereasca titlurile la toate categoriile.

Traseul a fost unul tehnic, foarte frumos desenat, Tabor are istorie in evenimente de inalta importanta, gazduise in 2015 Campionatele Mondiale.

Sambata, in prima zi, s-au intrecut categoriile de Master. Cei trecuti de prima tinereteau evoluat pe acelasi traseu pe care azi s-au intrecut categoriile de performanta.

Azi, in prima cursa, au luat startul cei mai tineri, categoria Juniori Masculin. Cu 59 de sportivi la start, cea mai numeroasa categorie avea sa ne ofere o lupta stransa in fata intre Elvetianul Rouiller Loris si reprezentantul gazdelor Kopecky Tomas. Avea sa fie prima medalie pentru Cehia dar doar de argint pentru ca aurul l-a castigat Elvetianul. Marea Britanie a completat podiumul prin Ben Tulett.

Cateva minute mai tarziu fetele se pregateau de start, cele sub 23 de ani, care au continuat spectacolul cu o lupta stransa pentru tricoul de Campiona Europeana U23 Feminin. Dupa patru ture in care chiar daca s-au schimbat des lucrurile la conducerea cursei, italianca cu numarul 1 pe spate, Teocchi Chiara, Campioana Europeana si anul trecut, a reusit sa-si apere titlul dupa ce a controlat cursa in mare parte si a fost stapana pe sine. Cu acelasi timp, belgianca Verdonschot Laura a terminat pe locul secund iar Noskova Nikola le-a adus gazdelor a doua medalie a zilei. Putin peste un minut jumate in spatele invingatoarei, reprezentanta Ungariei, Vas Kata Blanka, termina pe locul 17 intr-o categorie unde a fost una din cele mai tinere participate.

Ramanem la U23 dar ne mutam atentia catre baieti acolo unde lucrurile aveau sa fie incinse. Cursa a fost condusa de un grup destul de numeros in primele ture, pe final au ramas doar cinci in acel grup. Joshua Dubau a animat grupul si le-a dat mari emotii adversarilor. Puternic si curajos, cu cateva atacuri spectaculoase, francezul a fost lipsit de noroc, suferind o cazatura in ultimul viraj unde a pierdut ultimul loc pe podium, loc ocupat de olandezul Wouters Sieben. In fata lor, pentru prima treapta a podiumului aveau sa ajunga la sprint doi fosti campioni mondiali, Eli Iserbyt  si Tom Pidcock, primul mai experimentat al doilea mai entuziast.

Entuziasmul l-a costat pe englez, a cazut de doua ori la bariere in incercarea lui de a da bunny-hop, dupa fiecare cazatura revenea cu greu in grupul fruntas. Chiar si asa, ajunsi la sprint, Tom parea ca are energia necesara sa se bata pentru victorie dar a fost blocat de belgian cu cativa zeci de metri inainta liniei de finish. Arbitrii au considerat regulamentar sprintul deci noul campion european este Eli Iserbyt.

La Elite Feminin, Campioana Mondiala, Sanne Cant si-a aparat cu greu titlul de Campioana Europeana in fata olandezei Brand Lucinda, cronometrate cu acelasi timp. Din Italia, Alice Maria Arzuffi a completat podiumul in fata unor sportive ca:  Annemarie Worst locul 4, Maud Kaptheijns locul 5 sau Ellen Van Loy locul 7.

Elite Masculin a fost ultima cursa a zilei. In lipsa Campionului Mondial Wout Van Aert, Mathieu Van der Poel a dominat cursa in stilul care-l caracterizeaza si in mai putin de o ora de la startul cursei avea sa-si treaca in palmares primul titlu de Campion European. Lars Van Der Haar, tot un olandez, a terminat pe locul secund dupa o lupta stransa cu colegul lui de la Telenet Fidea Lions, Toon Aerts, acesta in tricoul Belgiei astazi. Campion European, Toon, nu a reusit sa-si apere titlul, cu greu a reusit sa prinda ultima treapta a podiumului dupa un sprint strans cu Michael Vanthourenhout care la final a aruncat bicicleta de nervi.

Pentru urmatorul an, tricoul cu stelute il vor purta castigatorii, cursele de azi nu au adus multe surprize, multi dintre favoriti au confirmat.

Rezultatele complete se pot vedea pe: http://uec.ch/en/event/37/2017-cyclocross-european-championships

 

 

 

Photo: UEC

Leave a Reply